Not just History Ιστορία Θεσσαλονίκη- 26/10/1912

Θεσσαλονίκη- 26/10/1912

Με αφορμή το μάθημα της ιστορίας στο σχολείο σχετικά με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία αποφασίσαμε να γράψουμε για  την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, που έγινε σαν σήμερα στις 26/10/1912 .

Η Θεσσαλονίκη αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα . Στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται το σπουδαιότερο διοικητικό κέντρο . Από τη Θεσσαλονίκη επίσης κατάγονταν και οι αδελφοί Κωνσταντίνος γνωστός με το μοναχικό όνομα Κύριλλος, και Μεθόδιος, οι οποίοι δημιούργησαν αλφάβητο για τη σλαβική γλώσσα μεταφραζοντας λειτουργικά την παλαιά διαθήκη και άλλα χριστιανικά κείμενα και κήρυξαν τον χριστιανισμό στη Μοραβία.

Η απελευθέρωση της πόλης πραγματοποιήθηκε στις 26/10/1912,αφού εισχώρησαν στην πόλη τα ελληνικά στρατεύματα μετά από επιτυχημένες μάχες στα Γιαννιτσά και στο Σαρανταπόρο . Μετά και από διαταγές του βασιλιά Κωνσταντίνου στις 20/10 ο ελληνικός στρατός κατευθυνόταν στη βόρεια Ήπειρο για να την απελευθέρωσει από τους Οθωμανούς . Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον βασιλιά ήρθαν σε σύγκρουση , όμως επικράτησε η εντολή του πρωθυπουργού και ο ελληνικός στρατός κινήθηκε προς τη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωσή της. Κινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να προλάβουν την επέλαση των Βουλγάρων οι οποίοι αποσκοπούσαν και εκείνοι στην κατάκτησή της. Ύστερα από τις παραπάνω μάχες οι ελληνικές παρατάξεις κατάφεραν να ανακτήσουν την πόλη.

Ο Χασάν Ταχσίν έδωσε την πόλη στους Έλληνες μαζί και με 25.000 ανθρώπους χωρίς να θέσει όρους. Αυτό οριστικοποιήθηκε με την συμφωνία που υπέγραψε στο χωριό Τοψίν της Θεσσαλονίκης.

Ο Ελληνικός λαός ενθαρρυμένος από τη νίκη αυτή απέκτησε την φιλοδοξία της ανάκτησης και την Κωνσταντινούπολης .

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *