Not just History Ιστορία Άγγελος Όριο (και όχι oreo το μπισκότο)

Άγγελος Όριο (και όχι oreo το μπισκότο)

Ο Άγγελος Όριο λοιπόν ήταν Βενετσιάνος στρατιωτικός, αλλά και ένας από τους πιο φημισμένους νομικούς ιδίως στα πολιτικά – συνταγματικά ζητήματα. Ήρθε στην Λευκάδα και εγκαταστάθηκε γύρω στα 1760 – 1770. και μετά την φυγή των Βενετσιάνων από το νησί (όταν η Λευκάδα καταλήφθηκε από τους Γάλλος) έμεινε στη Λευκάδα. και ως Βενετσιάνος ευπατρίδης έχαιρε υπολήψεως για να αναδειχθεί αργότερα στα ύψιστα αξιώματα. Όταν η Λευκάδα καταλήφθηκε από τους Ρωσοτούρκους (1798 – 1800) διορίστηκε από τον Ρώσο ναύαρχο Ουσακώφ, Διοικητής της Λευκάδας, γιατί και ως επικεφαλής σώματος Λευκάδας συντέλεσε στο να διωχθούν από το Κάστρο οι Γάλλοι, οργισμένος, μάλιστα γιατί ο Βοναπάρτης ταπείνωσε την πατρίδα του. στην Λευκάδα ο Όριο οργάνωσε με τους ευγενείς την Κυβέρνηση του νησιού και συγκρότησε την νέα Διοίκηση. Στην αρμοδιότητα του συμπεριλαμβανόταν και η Ιθάκη.

 

Ας σημειωθεί πως στα τελευταία χρόνια της Βενετοκρατίας στα Επτάνησα ήταν Προνοητής Κεφαλληνίας. Και τώρα για τις υπηρεσίες που πρόσφερε, ο Ουσακώφ τον πήρε στην Κέρκυρα και τον έκανε Πρωθυπουργό του Ιονίου κράτους με αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Θεοτόκη. Επιπλέον, του ανατέθηκε να συντάξει το Σχέδιο του Συντάγματος της Επτανήσου Πολιτείας. Γι’ αυτό μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα στην Πετρούπολη, όπου ο αυτοκράτορας Παύλος της Ρωσίας του απέμεινε τον τίτλο του Κόμητος και τον βαθμό του στρατηγού. Κατά την διάρκεια της μακράς απουσίας του όμως απολύθηκε.

Τι λέει η παράδοση για τον βίο του;

Ο Όριο πήρε για γυναίκα του την ωραιότατη Λευκαδίτισσα Αναστασία, χήρα, το γένος  ου. Να πως: Η Αναστασία μετά το θάνατο του πρώτου της συζύγου, μπλέχτηκε με σε περιουσιακές δίκες και θεωρώντας το ζήτημα πολύ σοβαρό, πήγε στην Βενετία να βρει έναν πολύ καλό δικηγόρο και της σύστησαν τον Άγγελο Όριο, που ήταν άριστος νομομαθής, ωραίος, εύγλωττος, με καλούς τρόπους αλλά και ματαιόδοξος και πολυλογάς. Ήρθε στην Λευκάδα κέρδισε την δίκη και η Αναστασία τονπαντρεύτηκε. Έκαναν ένα αγόρι το οποίο έχασε όλ

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης  

η την περιουσία του πατέρα του στα χαρτιά. Έτσι λένε η μεγάλη περιουσία του Όριο και της Αναστασίας Σέρβου πέρασε στα χέρια της οικογένειας Βαλαωρίτου και αργότερα ο λόφος του Όριο που ονομάστηκε “Ράχη του Βαλαωρίτη” (Καθάρια Ράχη).

 

 

 

Η Ράχη του Όριο

Η “Ράχη” βρίσκεται ανάμεσα από την περιοχή της Απόλπαινας (πάνω από το αρχαιότερο μοναστήρι της Λευκάδας, την Οδηγήτρια) και της μεγάλης Βρύσης.

Ο λόφος έχει καιτην ιστορία του. και για να μην φεύγουμε από το θέμα μας σημειώνουμε μόνο ότι σε αυτόν υποχώρησαν οι Λευκαδίτες χωρικοί για να αμυνθούν εναντίων των Άγγλων, τότε με την επανάσταση των χωρικών το 1819. Εκεί χτύπησαν τους Άγγλους, ευρισκόμενοι εν αμύνη και προκλήθηκε φοβερή και αιματηρή σύγκρουση.

Στην κορυφή βρίσκεται η θερινή κατοικία του Όριο, με όλα τα υποστατικά της, προφυλαγμένη με υψηλό τείχος ολόγυρα, οχυρωμένο μάλιστα και μ πολεμίστρες.

DSC_0763

Η οικία του Όριο σήμερα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *