Not just History Ιστορία Αγγλίας Η μάχη του Αζινκούρ

Η μάχη του Αζινκούρ

Τον Αύγουστο του 1415 Άγγλο-Ουαλικά στρατεύματα πολιόρκησαν τον γαλλικό λιμάνι του Αρφλέρ. Καθώς προέλαυνε όμως στο Κολαί, ο βασιλιάς Ερρίκος ο Ε΄ πληροφορήθηκε ότι μεγάλη γαλλική στρατιωτική δύναμη του έκλεινε τον δρόμο.

Πριν από την Μάχη

Στις 25 Οκτωβρίου πετυχαίνει τον γαλλικό στρατό στις πεδιάδες του Αζινκούρ και αποφασίζει να προχωρήσεις σε μάχη με τους Γάλλους. Η απόφαση αυτή δημιούργησε πολλές αντιδράσεις καθώς οι Άγγλοι και οι Ουαλοί στρατιώτες ήταν πεισμένοι, κουρασμένοι και υπέφεραν από δυσεντερία. Ένα ακόμα γεγονός που προβλημάτισε τον στρατό της Αγγλίας ήταν ότι οι Γάλλοι υπερτερούσαν αριθμητικά (5.000 – 6.000 Αγγλικός στρατός, 20.000 – 30.000 Γαλλικός στρατός).

Σύγχρονο Οπλοστάσιο

Οι Άγγλοι και οι Ουαλοί τοξότες ήταν εξαιρετική ιδικά με το μεγάλο τόξο. Για 200 χρόνια οι Άγγλοι είχαν ένα όπλο που κανείς δεν μπορούσε να αντιγράψει, πρωτοφανές στην ιστορία, ένα κομμάτι ξύλο με ένα τεντωμένο νήμα στην μέση. Ενώ οι Γάλλοι είχαν επίσης μεγάλα τόξα αλλά ήταν πολύ μακριά για τους φανούν χρήσιμα

Μάχη του Αζενκούρ - Βικιπαίδεια

Στην καρδιά της Μάχης

Το γαλλικό ιππικό αποτελούνταν κυρίως από ευγενείς οι οποίοι ρίχτηκαν αμέσως στην μάχη, ενώ οι Άγγλοι παρέμειναν στην θέση τους απαντώντας με βροχή από βέλη. Ένα κύμα γαλλικού πεζικού ποδοπάτησε τα ίδια τους τα άλογα και τους στρατιώτες, ενώ στην συνέχεια κόλλησε και το ίδιο στο λασπώδες έδαφος. Τα τραυματισμένα άλογα πανικοβλήθηκαν, η βαριά πανοπλία εμπόδιζε τους πεσμένους αναβάτες να σηκωθούν.

Τέλος, οι Άγγλοι έπαιρναν αιχμάλωτους για λύτρα, μια νέα γαλλική επίθεση όμως υποχρέωσε τον Ερρίκο να διατάξει την θανάτωσή τους μέχρι να σταθεροποιήσει την επίθεση. Οι Γάλλοι το θεώρησαν αυτό άτιμο.

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *