Not just History Σαν Σήμερα Η δολοφονία των “πεταλούδων” και άλλα όχι ρομαντικά…

Η δολοφονία των “πεταλούδων” και άλλα όχι ρομαντικά…

Σήμερα 25/11 εορτάζεται από την εκκλησία η μνήμη της πανσόφου Αικατερίνας, γιατί και ο χριστιανισμός χρειάστηκε το αντίπαλον δέος της Υπατίας… Σήμερα όμως είναι και η ημέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών- και όχι επειδή μαρτύρησε η αγία…

Πολύ-πολύ μετά, το 1960 στη Δομινικανή Δημοκρατία εξουσίαζε η δικτατορία του Ραφαέλ Τρουχίγιο, που αποκαλούνταν και «Τράγος» . Αν και παρουσίαζε τον εαυτό του ως «πατέρα του έθνους», οι πολιτικές του είχαν δημιουργήσει βαθιές ανισότητες ενώ η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών ήταν ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούσε για να επιβεβαιώνει την εξουσία του και να τρομοκρατεί. Ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματά του ήταν η δολοφονία των αδελφών Μιραμπάλ, γνωστών ως l as Mariposas (πεταλούδες).

Η Μινέρβα, η Πάτρια και η Μαρία Τερέσα Μιραμπάλ προέρχονταν από εύπορη οικογένεια της μεσαίας τάξης και μεγάλωσαν σε περιβάλλον που ευνοούσε την εκπαίδευση και την ανεξαρτησία. Η μόρφωσή τους όμως έγινε και μία από τις αιτίες για να αποτελέσουν στόχο της δικτατορίας. Σε μια εποχή που οι γυναίκες στη Δομινικανή Δημοκρατία θεωρούνταν κατώτερες, οι Μιραμπάλ επέλεξαν να σπουδάσουν αλλά και να αντισταθούν στον αυταρχισμό του Τρουχίγιο.

Η Μινέρβα, η πιο δραστήρια από τις αδελφές, ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από νομική σχολή στη χώρα. Μάλιστα, σε μια δεξίωση, ο δικτάτορας Τρουχίγιο τη φλέρταρε επίμονα, αλλά εκείνη τον απέρριψε, γεγονός που συνέβαλε στην επαναλαμβανόμενη παρενόχληση της οικογένειάς της από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ενώ της αφαιρέθηκε και η άδεια άσκησης του επαγγέλματός της.

Οι τρεις αδελφές ίδρυσαν το Κίνημα της 14ης Ιουνίου, ένα αντιστασιακό δίκτυο που στόχευε στην ανατροπή του καθεστώτος. Διακινούσαν φυλλάδια, αποκάλυπταν τα εγκλήματα του καθεστώτος και σχεδίαζαν την ένοπλη εξέγερση. Το καθεστώς, ωστόσο, δεν άργησε να τις βάλει στο στόχαστρο. Συνελήφθησαν πολλές φορές, βασανίστηκαν, αλλά δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται.

Στις 25 Νοεμβρίου 1960, μετά από επίσκεψη στους φυλακισμένους συζύγους τους, οι τρεις αδελφές έπεσαν σε ενέδρα των ανδρών του Τρουχίγιο. Τις ξυλοκόπησαν, τις στραγγάλισαν και έριξαν τα πτώματά τους σε μια χαράδρα για να φανεί ως ατύχημα, κάτι που δεν έπεισε κανέναν και έτσι οι «Πεταλούδες» έγιναν μάρτυρες της αντίστασης. Η τέταρτη αδερφή, η Ντέντε, η οποία δεν συμμετείχε στα γεγονότα, έμεινε πίσω και ανέλαβε να μεγαλώσει τα παιδιά των δολοφονημένων αδερφών της.

Η δολοφονία τους προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και ενέτεινε την αντίσταση κατά του Τρουχίγιο, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μέσα σε έξι μήνες, στις 30 Μαΐου 1961, ο ίδιος ο δικτάτορας δολοφονήθηκε σε ενέδρα. Αν και η πτώση του δεν έφερε άμεσα τη δημοκρατία, η χώρα δεν επέστρεψε ποτέ στο ίδιο επίπεδο καταπίεσης.

Τον Ιούνιο του 1962, ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση.  4 άτομα καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλάκιση και ένας αε είκοσι. Κανείς δεν εξέτισε ποινή. Όλοι φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό από φίλους του καθεστώτος…

Το 1999, ο ΟΗΕ αναγνώρισε τη θυσία των αδελφών Μιραμπάλ, καθιερώνοντας την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η ημέρα αυτή δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που υπέφεραν από καθεστώτα όπως του Τρουχίγιο, αλλά και κάθε γυναίκα που βιώνει τη βία στη σύγχρονη εποχή.

https://www.youtube.com/watch?v=DUIPSYOIU5U

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *