Not just History Ιστορία Ο ελεήμων βασιλεύς…

Ο ελεήμων βασιλεύς…

Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου,ο οποίος τιμήθηκε αργότερα από την εκκλησία με τον τίτλο του Αγίου.

Ήταν εκείνος που εισήγαγε για πρώτη φορά τον τίτλο του Έλληνα , ενώ  μέχρι τότε οι κάτοικοι του Βυζαντίου αποκαλούνταν Ρωμαίοι.Διεξήγαγε καινοτόμες μεταρρυθμίσεις  τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.
Γεννήθηκε στο Διδυμότειχο της Θράκης 1193.Σύμφωνα με κάποιες πηγές ο Ιωάννης Βατάτζης είναι γιός του Βασιλείου Βατάτζη,ενώ σύμφωνα με άλλες του Κωνσταντίνου Βατάτζη, στρατοπεδάρχη του Εμμανουήλ Α’ Κομνηνού. Με την μεσολάβηση ενός θείου του υπηρετούσε ως ιερέας στο παλάτι του αυτοκράτορα και έτσι προσλήφθηκε στην αυτοκρατορική υπηρεσία όπου αναγνωρίστηκε για το ήθος και τις ικανότητες του ,έτσι το 1208 έγινε αυτοκράτορας και διάδοχος του Θεοδώρου.
Ακολούθησε επεκτατική πολιτική ενδυναμώνοντας το κράτος.
Όσον αφορά το χώρο της εσωτερικής πολιτικής ο Βατατζής προσπάθησε να πατάξει τις καταχρήσεις στη διοίκηση και ίδρυσε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, για να απαλύνει την ένδεια. Με τη δημιουργία στρατιωτικών κτημάτων εξασφάλισε ένα αποτελεσματικό σύστημα Άμυνας των ανατολικών συνόρων.  Στόχος της οικονομικής πολιτικής του ήταν η αυτάρκεια και για αυτό απαγόρευσε την εισαγωγή ειδών πολυτελείας από την Ιταλία.
Συνοψίζοντας,ο Ιωάννης Βατατζής ήταν ένας σπουδαίος αυτοκράτορας,ο οποίος συνέβαλε πολύ σε μεγάλο βαθμό στην ανόρθωση του κράτους και στην αυτονομία του.
Ανθή Αθάνατου
Αγγελική Δουβίτσα
Μαρία Δουβίτσα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *