Not just History Σαν Σήμερα Μετάγγιση απλά.

Μετάγγιση απλά.

Σαν σήμερα 25/9 του 1818 μεταγγίζεται για πρώτη φορά αίμα από άνθρωπο σε άνθρωπο στο Guy’s Hospital.του Λονδίνου.  Μέχρι τότε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.Ο μαιευτήρας και φυσιολόγος James Blundell, ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο για την αντιμετώπιση αιμορραγίας μετά από τοκετό.

jamesΑρχικά η μετάγγιση αίματος ήταν πολύ επικίνδυνη, αφού ούτε τα μέσα υπήρχαν για να διατηρηθεί το αίμα, αλλά ούτε και η επιστήμη είχε κάνει την απαραίτητη πρόοδο και τις σημερινές επιτεύξεις. Το αίμα μεταφερόταν από το ένα σώμα στο άλλο, χωρίς προηγούμενη εξέταση. Συχνά ο λήπτης πέθαινε από σοκ, χωρίς οι γιατροί να γνωρίζουν το λόγο.

Το μόνο τεστ που υπήρχε τότε ήταν η μέθοδος του Όλεκερ κατά τη οποία η μετάγγιση γινόταν με πολύ αργό τρόπο, έτσι ώστε σε περίπτωση ένδειξης κάποιας αναφυλαξίας, η μετάγγιση διακόπτονταν αμέσως. Πρωτοπόρος υπήρξε ο Γερμανός ιατρός Μάγγνους Πέγκελ (1547-1619) που έζησε στο Rostock.Τον 20ό αιώνα με την εφεύρεση του μικροσκοπίου και την συστηματική επιστημονική ανάλυση των συστατικών του αίματος και την ανακάλυψη των ομάδων αίματος από τον Αυστριακό επιστήμονα Karl Landsteıner το 1901, άρχισε να γίνεται κάποια πρόοδος.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *