Not just History Σαν Σήμερα Κι έγινε της Κορέας…

Κι έγινε της Κορέας…

Κυριολεκτικά, αφού σαν σήμερα το 27/6 του 1950 οι Αμερικανοί αποφασίζουν να στείλουν εκεί στρατεύματα σε «…έναν πόλεμο στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, με τον πιο ακατάλληλο αντίπαλο…».

Η χερσόνησος- μετά τον Β Π.Π.- χωρίστηκε επί χάρτου από τον 38ο Παράλληλο και ξεπήδησαν δύο κράτη: η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η Βόρεια Κορέα δηλαδή, με ηγέτη τον κομμουνιστή δικτάτορα Κιμ Ιλ Σουνγκ ( με υποστήριξη της ΕΣΣΔ και της Κίνας) και η Δημοκρατία της Κορέας ή Νότια Κορέα, με επικεφαλής τον αυταρχικό δεξιό Σίνγκμαν Ρι (με την υποστήριξη των ΗΠΑ.)

Στις 4 τα ξημερώματα της 25ης Ιουνίου 1950 ο βορειοκορεατικός στρατός πέρασε τη μεθόριο του 38ου Παραλλήλου από 11 σημεία, αιφνιδιάζοντας Νοτιοκορεάτες και Αμερικανούς. Μέσα σε τρεις μέρες είχαν καταλάβει  σχεδόν όλο το νοτιοκορεατικό έδαφος. Η αμερικανική πλευρά, κάλεσε τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στη Νότια Κορέα. Το εκστρατευτικό σώμα της Ελλάδας αποτελούνταν από ένα τάγμα Πεζικού αυξημένης δύναμης, ένα σμήνος μεταγωγικών αεροσκαφών και μικρά βοηθητικά κλιμάκια, συνολικής δύναμης 1.263 ανδρών.
Έπειτα από σκληρές μάχες , το μέτωπο σταθεροποιήθηκε στον 38ο Παράλληλο, γεγονός που επέτρεψε την έναρξη διαπραγματεύσεων ειρήνευσης και την υπογραφή ανακωχής στις 27 Ιουλίου του 1953.

Ο πόλεμος της Κορέας ήταν ουσιαστικά έμμεση αναμέτρηση Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ και ουδέποτε ολοκληρώθηκε επισήμως, καθώς οι εμπλεκόμενες χώρες αρνούνταν να κηρύξουν το τέλος του. Πρόκειται δηλαδή για τον μακροβιότερο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας. Ό τι να΄ναι, πραγματικά δηλαδή..

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjOmNSk1cz4AhWH2KQKHULpAtkQtwJ6BAgFEAI&url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2Ftodayinhistory%2Farticle%2F213528%2Fkieginethskoreasposarxisekaigiatiemeinesthnistoriahsyrraxhmetatonbe28099pagkosmiopolemo&usg=AOvVaw1xuoK5Tc3TcVIK9KPYbCZU

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *